sunnuntai 24. elokuuta 2008

Wiltsun pää "rutisee"

Aina vaan oudommaksi menee Wiltsun tilanne. Eilen illalla Pete sanoi, että Wiltsun päästä kuuluu rutinaa, kun sitä silittää. Siis mitä? Kummallisempaa en ole koskaan ennen kuullut, joten pakko oli heti kokeilla ymmärtääkseni mitä se tarkoitti. Ja todellakin, kun päätä silitti tai veti kevyesti sormella pään yli, niin tuntui omituista rahinaa. Ihan kuin kallon ja ihon välissä olisi jotain poksahtelevaa ainetta. Tarkistin heti muiden koirien päät ja ne tuntuivat ihan normaaleilta; kova kallo tuntui ihon alla, ei mitään "ylimääräistä" siinä välissä eikä rutinaakaan kuulunut kummankaan briardin päästä.

Yritin kuumeisesti sekä eilen illalla että tänään etsiä netistä vastaavia tapauksia, vaan en ole löytänyt. Ehkä en vaan keksi oikeita hakusanoja... Millä sanoilla tuollaista osaisi hakea? Pää rutisee, rahisee, poksuu, ihonalaista nestettä päässä? Ja onko ylipäätään kyse nesteestä vai jostain muusta? Peten mielestä se on kuivaa ainetta, kun rutisee, mutta mun mielestä se kuitenkin "lilluu" ja tuntuu vähän samalta kun itsellä on joku paikka turvoksissa. Vai voisiko se olla jotain vaahtomaista ainetta tai ilmaa? Mutta miten ilma tai nestemäinen aine sitten rutisisi, onkin jo vähän kinkkisempi juttu. Tosi outoa.

Tänä aamuna tuntui, että ihon ja kallon välissä olisi hieman vähemmän ylimääräistä ainetta, mutta rutinaa sieltä kuuluu yhä edelleen. Alun perin oli tarkoitus, että kävisin taas eläinlääkärin kanssa oireita tarkemmin läpi samalla, kun käydään seuraavan kerran rokotuksissa ja katsottaisiin sitten, että otetaanko jotain uusia kokeita, mitä ei ole vielä tehty. Mutta nyt mietityttää, että pitäisikö sittenkin tilata lääkäriaika jo aiemmin?

Wiltsua itseään asia ei näytä haittaavan yhtään. Ihan normaalisti se suhtautuu pään silittelyyn, ei näytä aristavan eikä muutenkaan reagoivan mitenkään päänsä rutinaan. Tuskin se kipuakaan aiheuttaa ja tuskin siitä hirveän kova päänsisäinen äänikään lähtee, koska tuo päätään siliteltäväksi ja paijailtavaksi kuten ennenkin.

Mystisen vaivan pikakertaus

Koko mystinen vyyhti vielä pikakertauksena jos joku vastaavanlaisten ongelmien kanssa painiva löytäisi tiensä tänne ja yhteistuumin saataisiin jotain selvyyttä tähän kummalliseen vaivaan:

Wiltsulla on siis ollut huimaus- ja heittelehtimiskohtauksia maaliskuusta 2007 alkaen. Ei kovin usein eikä kovin montaa. Heti alussa oli useampi kohtaus lyhyen ajan sisällä, viime aikoina hyvin hyvin harvoin ja todella lieviä. Juo ja pissaa enemmän kuin muut, mutta niin se on tehnyt aina. Muutaman kerran on pissannut yöllä sisällekin. Kahdesti viime vuonna katsottiin maksa-arvot, molemmilla kerroilla alat hieman koholla (maaliskuussa 159 ja lokakuussa 133, viitearvo 10-100), mutta ei niin paljon, että olisi selittänyt oireita tai antanut aihetta jatkotoimenpiteille. Nyt viime aikoina Wiltsu on myös alkanut lihoa, vaikkei ruuan ja liikunnan määrä ole muuttunut. Ruoka-annosta on lihomisen myötä vähennetty, mutta se ei näy missään. Ja viimeisimpänä nyt siis rahisevan aineen kertyminen kallon ja ihon väliin.

Kohtauksista tarkemmin Wiltsun sairauskertomuksessa.

Allerginen reaktio? Lue myös: Rutina poissa.

4 kommenttia:

 1. Onpas omituista,mun piti mennä heti muljuttamaan Ninon päätä ja kova kallo sielläkin vaan tuntuu. Enpä ole koskaan millään koiralla ajatellut tuollaista rutinaa. Toivottavasti saat joltain vinkkiä,mitä se voisi olla tai sitten lääkärissä selviää.

  VastaaPoista
 2. On se vaan aika omituinen koko jätkä ;-) Eilen aamulla oli enää ihan pienellä alalla rahisevaa ja löllyvää, mutta illemmalla taas hieman laajemmalla alueella, samoin tänään. Mutta kun se ei tosiaan Wiltsua itseään näytä vaivaavan yhtään, niin päätin nyt alkuun vain seurailla tilannetta jonkin aikaa. Jos ei ala hävitä, niin pakkohan sitä on käydä lekurille näyttämässä, etten ihan hermoheikoksi tule.

  VastaaPoista
 3. Mysteerinen oireilu teidän Wiltsulla, mutta tuohon rutinaan liittyen sen verran, että juuri rutinaksi olisin itse kuvaillut ääntä, jota meidän Onnin iho piti silittäessä aikoinaan, kun koko poika pumppaantui täyteen ilmaa (haavan kautta) - myös eläinlääkäri heti ääntä kuvaillessa arvasi, että kyseessä on ilma. Eli hyvinkin voisi ihonalainen ilma tuollaista ääntä pitää (mistä se ilma sinne sitten olisi joutunut on tietysti toinen juttu). Toivottavasti vaivat joka tapauksessa selviävät, eivätkä ole mitään vakavaa!

  VastaaPoista
 4. Kiitos Noora! Ihonalle päässyttä ilmaa mulle ehdotettiin eilen toiseltakin taholta, mahdollisesti päähän osuneesta iskusta johtuvaa. Nyt kahden aivan samanlaisen arvion saatuani, voin rauhallisemmin mielin odottaa loppuvuoteen eli kunnes mennään rokotuksiin - mikäli siis käännettä huonompaan ei tule!

  VastaaPoista